De punkterar kroppen och lurar knoppen!

Vi upplever att det i dagens samhälle är på tok för accepterat med akupunktur och alternativmedicinska behandlingar. Vi vill få folk att tänka mer kritiskt och inte gå på allt hokus pokus där ute.

Mailkorrespondens med experterna

Kategori: Allmänt

En behandlare påstod sig kunna behandla och bota pollenallergi. Som pollenallergiker lät ju detta helt fantastiskt! Men hur fungerar detta egentligen? Kan man bli fri från det förskräckliga kliandet?

Vi kontaktade två kunniga inom ämnet: den tyske, prisbelönta professorn Edzard Ernst samt en alternativmedicinsk forskare och behandlare.

Vad är det som händer i kroppen och varför ”fungerar” det? Behandlaren verkade själv inte riktigt veta hur hennes egen behandling fungera och att det överlag är oklart vad som sker, men utesluter inte att placebo kan vara en del av effekten. På klinikens hemsida framgår det att behandlingarna baseras på den traditionella kinesiska akupunkturen som förklaras med ”livsenergibanor” som flödar i kroppen. När dessa stimuleras kan man få olika typer av effekt.

Om behandlingen inte har någon egentlig fysisk effekt hur kommer det sig då att den har blivit så populär? Professorn Edzard Ernst menar att det är ren nyfikenhet positiv uppmärksamhet från allmänheten som leder folk till denna typ av behandlingar. Och det bästa man kan göra är att ge folk uppriktig information och hålla sig till vetenskapligt bevisad fakta, vilket den traditionella medicinen inte är.

Kan det vara farligt? Ja, både för din hälsa och din plånbok. Enligt kliniken vi kontaktade föredrar de att genomföra behandlingen ett par gånger i veckan, vilket i runda svängar skulle landa på 2000 kronor i månaden. Om man spenderar så mycket pengar på en behandling kan man tycka att den borde fungera. Här kommer placeboeffekten in i bilden. Man kan likna det med att köpa dyrt vin, man tycker att ett dyrt vin smakar godare än det billigare vinet, men så behöver det nödvändigtvis inte vara. Det finns stora mängder forskning som stödjer att placebo har en stor roll i behandlingen.

Den prisbelönte professorn menar i mailet att akupunktur kan ha direkta negativa effekter genom punktering av livsnödvändiga organ som lungor. Även om det sällan förekommer så finns det ett antal fall. Prof. Ernst påpekar även att patienten indirekt kan skadas av upphörd ordinarie medicinering eller behandling och att de bevisade fördelarna för akupunktur inte överväger de bevisade riskerna.

Sammanfattningsvis kan man tydligt se att behandlingarna har sina vetenskapliga brister. Vi vill uppmana alla läsare att ta reda på fakta om medicinska behandlingar innan man lägger dyra pengar på den.

 

”Det är tyvärr omöjligt att säga. Precis som med de flesta andra behandlingar får man prova sig fram.” - akupunktör

Prof. Edzard Ernst, MD, PhD, FMEdSci, FSB, FRCP, FRCP(Edin.)
EMERITUS PROFESSOR
UNIVERSITY OF EXETER
 
 

 

Kommentarer

  • Jan-Olof Rip säger:

    Intressant det här med att sticka in saker i kroppen. Testade det själv och tyckte enbart det var en skön avslappning.

    Keep up the good work! :-)

    2013-03-11 | 10:57:05
  • Allan säger:

    Härligt att någon annan tycker som jag, allt för mycket bluffmedecin det finns.

    2013-03-17 | 16:40:29

Kommentera inlägget här: